Logo

Gooische Vrouwen

Verschenen in V van de Volkskrant, maart 2011

Na het Oscar Weekend in Pathé de Munt wilde ik even nooit meer naar de bioscoop. Wat hakten ze er in, die genomineerde films. De eerste ging over een stervende zwaan die zichzelf tot bloedens toe verwondt (automutilatie), de volgende over een avonturier die zijn eigen arm afsnijdt (auto-amputatie), en in het Wilde Westen van weleer werden vier vingers van hun hand gescheiden. Overigens sneuvelde ook hier, na een slangenbeet, een onderarm. Mijn kijkdagen eindigden met een drama over een echtpaar met een dood kind en een liefdesgeschiedenis met een unhappy end.

Maar inmiddels ben ik weer opgeklaard. Dankzij de film‘Gooische Vrouwen’. Geen ontberingen, geen gesol met ledematen,  kommer noch kwel, maar lief en – een beetje- leed:  een ontrouwe echtgenoot, maar nieuwe borsten, een kleinkind dat uit het zicht verdwijnt, maar niet voor eeuwig,  een dochter die zich tegen haar moeder keert maar  net bijtijds ongesteld wordt.  En bovenal: vrouwenvriendschap door dik en dun.

De film werd voorvertoond in de Bijlmer.  De tomtom van de taxichauffeur die duidelijk heel ergens anders was opgegroeid dan in Amsterdam,  kon het adres niet onmiddellijk traceren waardoor ik de zaal iets te laat bereikte. Nog net ving ik de klanken op van de titelsong ‘Foxy Lady’, volgens componist/ zanger Alain Clark zelf: ‘dynamisch, ontroerend en feelgood’. Ik had het niet beter kunnen formuleren.

Regisseuse Will Koopman, met een vermoeid gezichtje bij de ingang, sprak ik pas na afloop. Ze was niet mee naar binnen gegaan, had haar eigen film iets te vaak gezien. ‘Nog een week…,’ zuchtte ze, doelend op de publiciteitsmachine. Vóór de officiële première kreeg ze nog ettelijke voorvertoningen en een hele persdag te verwerken.

La Koopman is vanaf het begin verantwoordelijk voor de televisieafleveringen van ‘Gooische Vrouwen’, de door Linda de Mol bedachte serie die in 2009 werd onderscheiden met een Gouden Televizierring. Ook boekten beide dames succes met  de film‘Terug naar de kust’, naar het boek van Saskia Noort.

Al eerder nam Koopman tal van series onder haar hoede, zoals ‘Vrouwenvleugel’. En niet te vergeten good old ‘Baantjer’, met in de hoofdrol die schat van een Piet Römer! Wie tijdens een scène-à-deux  De Cock met CK per ongeluk in diens eeuwenoude komediantenogen kijkt, is nog niet jarig en vergeet subiet haar tekst. Toen ik nog een soort actrice was, mocht ik een keer meedoen aan een Baantjer. Niet als lijk, maar als vrouw. Met drie minnaars. Maar met slechts één kledingstuk, een jasje in een overduidelijke  ruit, ‘Pied de Coq’ met Q.  Dat jasje droeg ik door de hele aflevering heen, ook wanneer, ik noem maar een voorbeeld, mijn personage uit een slaapkamer kwam.  Later hoorde ik de reden: ‘Anders herkent de doelgroep je niet.’

Voor díe doelgroep is ‘Gooische Vrouwen’ duidelijk niet gemaakt!  De vier vriendinnen struinen over  het doek in steeds weer andere lekker luxueuze, lekker overdreven kleren. Om nog maar te zwijgen van de over-the top-outfit en haardracht van Yari , trefzeker gespeeld en getimed door de onvolprezen Alex Klaassen: vierentachtig nichten tegelijk.

Overigens zijn alle spelers uit de serie steeds beter gaan acteren. Ze zíjn hun karakters. Met aan kop de hoofdrollen onder wie zeker Lies Visschedijk als kleine, maar dappere natuurliefhebster. Haar Roelien (goedgekozen naam) is  een waardige opvolgster van Annet Malherbes Willemijn. Dat brengt me als vanzelf op beider wederhelft Evert, ‘een lieve lul’ zoals Leopold Witteman zijn roodgebroekte personage ooit omschreef. Dit epitheton gaat ook  op voor volkszanger Martin Moreno (Peter Paul Muller), al gaat deze wel erg slordig met zijn verlengstuk om. Maar die escapades worden nauwelijks serieus genomen en hem door vrouw Cheryl (Linda de Mol) steeds vergeven. Wie lekker zingt en vooral veel geld verdient,  kan zich bijna alles permitteren.

Ook de bijrollen zijn uitstekend bezet. Beppie Melissen zet een gepast harteloze tante neer: de diepzwartharige zuster van Martins overleden moeder, Cheryls schoonmoeder. Overigens is het maar beter dat deze ooit het loodje heeft gelegd;  anders zouden de kijkers van de nieuwe RTL-serie ‘Iedereen is gek op Jack’ het spoor wel eens bijster kunnen raken. Voor wie het nog niet weet speelt Melissen (weer blond) hierin opnieuw Linda’s schoonmoeder, zij het een iets minder volkse versie.  Jack op zijn beurt, publiekslieveling (?) Jeroen van Koningsbrugge, doemt ook even op in ‘Gooische Vrouwen’, bij de huwelijksceremonie als priester met zachte G. Werd hier gerefereerd aan Rowan Atkinsons hilarische pastoor in ‘Four weddings and a funeral’? Jammer, want deze Nederlandse variant is net niet leuk genoeg. Iets te vaak naar mijn smaak denkt Van Koningsbrugge dat als hij maar een gek gezicht trekt, iedereen meteen onder de tafel ligt. Dit in tegenstelling tot, echt onder een tafel,  een wèl geestige, overfijnzinnige  Loes Luca (let op haar been!) in een van de leukste scènes van de tweede helft.

Over de inhoud zal ik niet teveel prijsgeven. Maar wel nog even dat de vier Gooise Joop ter Heulen die ieder op hun eigen wijze, hetzij in hun relatie, hetzij als ouder of allebei, wat zijn ‘vastgedraaid’, de kuierlatten nemen naar het buitenland. Moesten ze op de televisie  in hun eigen omgeving blijven, in de film kunnen ze de deur uit. Zelfs ‘shoppen’ in Parijs. (Geld genoeg!)

Maar zoals de premisse van de film luidt, ‘Je kunt het meisje wel uit het Gooi halen, maar het Gooi niet uit het meisje’. De dames gingen weg om weer terug te kunnen komen.

Conclusie: adepten van de televisieserie kunnen hun hart ophalen. De film borduurt lustig op de serie voort. De vertrouwde heldinnen hebben zich in de loop van de afleveringen ontwikkeld van jonge vrouwen tot iets minder jonge vrouwen: wijzer maar niet verdrietiger. Daar zijn ze te oppervlakkig voor.

En ook voor blanco bioscoopbezoekers is ‘Gooische Vrouwen’ een allercharmantste, dynamische, eigentijdse film over vrouwensaamhorigheid.


Comments RSS You can leave a response, or trackback from your own site.

233 Responses to “Gooische Vrouwen”

« Older Comments
 1. Unlimited FREE Buyer Traffic On Autopilot

  Fully-automated software for SET & FORGET traffic 24/7

  Ultra-fast SAME DAY results

  100% free traffic and it always will be

  Click on link —-> https://instantrealtraffic.com/go

 2. The Instagram social media platform has seen explosive growth over the last two years. It now has 500
  million users that are desperate for fun and exciting content and this is a massive opportunity for you
  to promote your business.

  I can help you to grow and promote your Instagram account organically
  visit my 5 star profile and join over 3000 happy customer

  Click here to check out and lets start work together ===== > https://tinyurl.com/mw6x9duz

  See you there!
  Regards
  Maham

 3. Want to skyrocket your brand? TV is the best way to do that!

  Not only can we get you on NBC, CBS, ABC, Fox, etc…

  But we can also get published on over 130 sites like Yahoo.

  We GUARANTEE that we will get your business on one of the major TV networks.

  – You can do this virtually

  – You can do this in the studio

  – We can provide a spokesperson for you

  – You can have Kevin Harrington, one of the original Sharks on Shark Tank on with you

  Go to – ampsvcs.online
  or
  Email Us At – ampbusinesslimited@gmail.com

 4. Hello,

  Maybe today is your lucky day ?

  Give it a try and come spin the slots with us.
  Check this out : https://cx2e.short.gy/RooB

  Thank you for your support and have a great day,

  Leonida Ortega

 5. Bobby Ryan says:

  Hello, I’ve observed some issues with your website’s performance on Google. May I send the details here?

 6. Steven Clark says:

  Your Google setup seems incorrect; let me know if you want me to explain the issue.

 7. Hello, I noticed mistakes in your Google listing. Can I contact you to fix them?

 8. Deb Donohoe says:

  AI Commissions 2024 is your key to an AI-driven cash flow. Grab your chance to earn big. Explore now at https://www.socialsurge.ai/recommends/ai-cash-machine-2024/

  Keep kickin ass at annemarieoster.nl!

  – Deb

 9. Latia Simas says:

  Hello,

  Try your luck today.

  Check this out : https://cx2e.short.gy/RooB

  Thank you for your support and have a great day,

  Latia Simas

 10. Hi, I found some issues with your Google listing. Can we talk about them here?

 11. Brent Fouch says:

  Can I send you something to help your website use AI?

 12. Rusty Ricker says:

  Hey! I’ve been loving your videos and content – seriously awesome stuff. You know what could take it up a notch?

  Adding subtitles or captions!

  As a content creator, I’ve been using this cool tool for my videos: https://submagic.co?via=wowcaptions

  It’s been a game-changer for me.

  Give it a shot! Hope that helps. Cheers!

 13. John Johnson says:

  $40 per hour, regular work

  Have you ever written short email messages before?

  We need to talk if you have that skill set.

  We are currently looking for new beginner-paid remote workers who want to start work right away!

  All employers hiring through our company are looking for people with no previous experience but are willing to learn.

  These are remote positions, meaning that as long as you can work the required hours, you can work from home.

  Click here to complete your application if interested.

  >> https://3314d6rhpbg17ucafp5h12521w.hop.clickbank.net

  In this position, you will be assigned tasks related to sending promotional email messages about various products and services.

  You must write in clear English with no errors and provide consistency so we can rely on you to produce many weekly messages.

  The rate we offer varies depending on what kind of assignment(s) you’ll take. Still, generally speaking,

  it ranges between $40-$80 per hour depending on what service(s) they entail and your level of expertise.

  Interested? Check out this page before completing an application to get everything important!

  Best of luck!

 14. Cable says:

  Hello,

  Did you notice the problems with your website’s performance?

  if you would like to improve your website’s
  performance as per Google’s standards,
  just reply to me, at ( melvin@reachuslocaloffice.com )

  Thank You.

  Waiting for your reply.

  Mel

 15. Did you see that your website is having performance issues?

 16. Garrido says:

  Hi,

  Would you like to discover the secret to accessing high-limit business credit lines, credit cards, and vehicle financing even when you think you can’t qualify?

  Find it in our FREE step-by-step guide which also shows you how to get business credit without a personal guarantee or credit check… whether you’re a startup or have an 8-figure business.

  Follow the link below and download your complimentary copy today:
  >>> https://GetBizCreditFast.com

  Wishing you much success in business and in life for 2024 and beyond.

  Regards,
  Bob

  2000 S Colorado Blvd
  Denver CO 80222

  If you’d rather not find out more about building business credit, simply reply to this email with the word REMOVE in the subject line and your wish will be promptly granted.

 17. Mountgarrett says:

  Want more leads at a reduced cost that close at a higher rate than any other advertising platform out there?

  We Are Looking For 7 Businesses To Test Our Proven AI Lead Generation Machine And Add A Minimum Of 40% More To Their Bottom Line In 2024!

  We’ve Increased Deal Flow, Reduced Cost, and Blown Up Profit In Almost Every Industry On The Planet…

  So, if you want to use AI to grow your business, comment YES and we will get back to you ASAP

 18. Hello,

  If you want the best Online Casino experience then
  Check this out : https://zwoops.com/tyl/

  Thank you for your support and have a great day,

  Florence

 19. Headlam says:

  Hi, I teach businesses like yours on getting new clients. When do you have time for a call this
  week?

 20. Steven Clark says:

  Your Google setup is wrong; I can explain if you need.

 21. Have you noticed that your website is running slowly?

 22. Hey, I’m using the contact form because I noticed you didnt have an A.I. chat option

  I have a software that adds an A.I. chat feature for small businesses like yours.

  You got a few minutes so I can demo it for you?

  Its making some of the other users lots of money and its mostly automated so it won’t add to your plate.

  PS reply back “AI Chatbot” for more info

 23. Rick Goold says:

  Hi Guys,

  Have you heard or seen what Kevin and his team are doing for business owners? Kevin has come to our rescue!!
  Kevin has unleashed the Self-Employed Mortgage & Business Loans Program, where NO Tax Returns, W2s, or 1099s are required.
  You can get APPROVED for a Mortgage or Business Loan via the Gross Revenues of your Business, NOT the Profits. It’s a Total Game Changer!!!
  Get ready to ELEVATE your business NOW…. Click https://www.idealbusinessfunding.com to see for yourself!!

  All the Best,

  Rick

 24. Boost efficiency & leap ahead of the competition with our easy-to-integrate AI tools.
  Let’s unlock your business’s potential together.
  If this interests you, respond to this email with a YES.

  Best,
  Keith

 25. I hope this message finds you well. As a fellow webmaster, I wanted to show you a source I’ve been utilizing that’s been driving traffic to my site at an unbeatable rate – just $1 per 10k visitors. It’s not just about the numbers; it’s about driving genuine engagement to landing pages and maximizing conversions. I’ve seen remarkable results, and I’m confident it could significantly benefit your site too. Here it is: https://dlrproducts.mysellix.io/product/bulk-website-traffic-100k-visitors

 26. Hi, did you see that your website is having performance issues?

 27. Bobby Ryan says:

  I’ve got some leads that are interested in your company, who/where can I send them?

 28. Brent Fouch says:

  Have you noticed your website’s performance problems?

 29. I’ve got some leads that are interested in your company, who/where can I send them?

 30. It’s time to create VIRAL content through our POWERFUL AI tool!
  Shinefy creates VIRAL content for you in SECONDS!
  Visit https://deidre–chasereiner.thrivecart.com/yearly-shinefy-subscription/ now!

 31. Louis Arias says:

  Hi, I made a free video for your business. May I ask if this is the best place to send it?

 32. Daily 7-second ritual activates the billionaire brain wave

  You may have already read or listened to the book “Think and grow rich”…

  But the leaked CIA research reveals a powerful sound wave…

  When heard for 7 mins every day…

  Start attracting money in your life.

  From all directions.

  Because this brain wave targets your hippocampus, a walnut-sized region in your brain…

  Which is activated in wealthy people…

  But dormant in the average person.

  The leaked experiment shows you how to activate and grow your hippocampus…

  So, money and abundance start flowing into your life.

  (If the page is still up), you can discover the truth here:

  —> https://2052c9pbo8m16m636fz8plqo4z.hop.clickbank.net

  To unsubscribe reply with the word unsubscribe in the subject.

 33. Hello, did you notice the problems with your website’s performance?

« Older Comments

Reageer