Logo

Gooische Vrouwen

Verschenen in V van de Volkskrant, maart 2011

Na het Oscar Weekend in Pathé de Munt wilde ik even nooit meer naar de bioscoop. Wat hakten ze er in, die genomineerde films. De eerste ging over een stervende zwaan die zichzelf tot bloedens toe verwondt (automutilatie), de volgende over een avonturier die zijn eigen arm afsnijdt (auto-amputatie), en in het Wilde Westen van weleer werden vier vingers van hun hand gescheiden. Overigens sneuvelde ook hier, na een slangenbeet, een onderarm. Mijn kijkdagen eindigden met een drama over een echtpaar met een dood kind en een liefdesgeschiedenis met een unhappy end.

Maar inmiddels ben ik weer opgeklaard. Dankzij de film‘Gooische Vrouwen’. Geen ontberingen, geen gesol met ledematen,  kommer noch kwel, maar lief en – een beetje- leed:  een ontrouwe echtgenoot, maar nieuwe borsten, een kleinkind dat uit het zicht verdwijnt, maar niet voor eeuwig,  een dochter die zich tegen haar moeder keert maar  net bijtijds ongesteld wordt.  En bovenal: vrouwenvriendschap door dik en dun.

De film werd voorvertoond in de Bijlmer.  De tomtom van de taxichauffeur die duidelijk heel ergens anders was opgegroeid dan in Amsterdam,  kon het adres niet onmiddellijk traceren waardoor ik de zaal iets te laat bereikte. Nog net ving ik de klanken op van de titelsong ‘Foxy Lady’, volgens componist/ zanger Alain Clark zelf: ‘dynamisch, ontroerend en feelgood’. Ik had het niet beter kunnen formuleren.

Regisseuse Will Koopman, met een vermoeid gezichtje bij de ingang, sprak ik pas na afloop. Ze was niet mee naar binnen gegaan, had haar eigen film iets te vaak gezien. ‘Nog een week…,’ zuchtte ze, doelend op de publiciteitsmachine. Vóór de officiële première kreeg ze nog ettelijke voorvertoningen en een hele persdag te verwerken.

La Koopman is vanaf het begin verantwoordelijk voor de televisieafleveringen van ‘Gooische Vrouwen’, de door Linda de Mol bedachte serie die in 2009 werd onderscheiden met een Gouden Televizierring. Ook boekten beide dames succes met  de film‘Terug naar de kust’, naar het boek van Saskia Noort.

Al eerder nam Koopman tal van series onder haar hoede, zoals ‘Vrouwenvleugel’. En niet te vergeten good old ‘Baantjer’, met in de hoofdrol die schat van een Piet Römer! Wie tijdens een scène-à-deux  De Cock met CK per ongeluk in diens eeuwenoude komediantenogen kijkt, is nog niet jarig en vergeet subiet haar tekst. Toen ik nog een soort actrice was, mocht ik een keer meedoen aan een Baantjer. Niet als lijk, maar als vrouw. Met drie minnaars. Maar met slechts één kledingstuk, een jasje in een overduidelijke  ruit, ‘Pied de Coq’ met Q.  Dat jasje droeg ik door de hele aflevering heen, ook wanneer, ik noem maar een voorbeeld, mijn personage uit een slaapkamer kwam.  Later hoorde ik de reden: ‘Anders herkent de doelgroep je niet.’

Voor díe doelgroep is ‘Gooische Vrouwen’ duidelijk niet gemaakt!  De vier vriendinnen struinen over  het doek in steeds weer andere lekker luxueuze, lekker overdreven kleren. Om nog maar te zwijgen van de over-the top-outfit en haardracht van Yari , trefzeker gespeeld en getimed door de onvolprezen Alex Klaassen: vierentachtig nichten tegelijk.

Overigens zijn alle spelers uit de serie steeds beter gaan acteren. Ze zíjn hun karakters. Met aan kop de hoofdrollen onder wie zeker Lies Visschedijk als kleine, maar dappere natuurliefhebster. Haar Roelien (goedgekozen naam) is  een waardige opvolgster van Annet Malherbes Willemijn. Dat brengt me als vanzelf op beider wederhelft Evert, ‘een lieve lul’ zoals Leopold Witteman zijn roodgebroekte personage ooit omschreef. Dit epitheton gaat ook  op voor volkszanger Martin Moreno (Peter Paul Muller), al gaat deze wel erg slordig met zijn verlengstuk om. Maar die escapades worden nauwelijks serieus genomen en hem door vrouw Cheryl (Linda de Mol) steeds vergeven. Wie lekker zingt en vooral veel geld verdient,  kan zich bijna alles permitteren.

Ook de bijrollen zijn uitstekend bezet. Beppie Melissen zet een gepast harteloze tante neer: de diepzwartharige zuster van Martins overleden moeder, Cheryls schoonmoeder. Overigens is het maar beter dat deze ooit het loodje heeft gelegd;  anders zouden de kijkers van de nieuwe RTL-serie ‘Iedereen is gek op Jack’ het spoor wel eens bijster kunnen raken. Voor wie het nog niet weet speelt Melissen (weer blond) hierin opnieuw Linda’s schoonmoeder, zij het een iets minder volkse versie.  Jack op zijn beurt, publiekslieveling (?) Jeroen van Koningsbrugge, doemt ook even op in ‘Gooische Vrouwen’, bij de huwelijksceremonie als priester met zachte G. Werd hier gerefereerd aan Rowan Atkinsons hilarische pastoor in ‘Four weddings and a funeral’? Jammer, want deze Nederlandse variant is net niet leuk genoeg. Iets te vaak naar mijn smaak denkt Van Koningsbrugge dat als hij maar een gek gezicht trekt, iedereen meteen onder de tafel ligt. Dit in tegenstelling tot, echt onder een tafel,  een wèl geestige, overfijnzinnige  Loes Luca (let op haar been!) in een van de leukste scènes van de tweede helft.

Over de inhoud zal ik niet teveel prijsgeven. Maar wel nog even dat de vier Gooise Joop ter Heulen die ieder op hun eigen wijze, hetzij in hun relatie, hetzij als ouder of allebei, wat zijn ‘vastgedraaid’, de kuierlatten nemen naar het buitenland. Moesten ze op de televisie  in hun eigen omgeving blijven, in de film kunnen ze de deur uit. Zelfs ‘shoppen’ in Parijs. (Geld genoeg!)

Maar zoals de premisse van de film luidt, ‘Je kunt het meisje wel uit het Gooi halen, maar het Gooi niet uit het meisje’. De dames gingen weg om weer terug te kunnen komen.

Conclusie: adepten van de televisieserie kunnen hun hart ophalen. De film borduurt lustig op de serie voort. De vertrouwde heldinnen hebben zich in de loop van de afleveringen ontwikkeld van jonge vrouwen tot iets minder jonge vrouwen: wijzer maar niet verdrietiger. Daar zijn ze te oppervlakkig voor.

En ook voor blanco bioscoopbezoekers is ‘Gooische Vrouwen’ een allercharmantste, dynamische, eigentijdse film over vrouwensaamhorigheid.


Comments RSS You can leave a response, or trackback from your own site.

387 Responses to “Gooische Vrouwen”

« Older Comments
 1. Rxqpcc says:

  vasotec price – buy generic vasotec over the counter buy generic zovirax

 2. Maham Peppin says:

  The Instagram social media platform has seen explosive growth over the last two years. It now has 500
  million users that are desperate for fun and exciting content and this is a massive opportunity for you
  to promote your business.

  I can help you to grow and promote your Instagram account organically
  visit my 5 star profile and join over 3000 happy customer

  Click here to check out and lets start work together ===== > https://tinyurl.com/mw6x9duz

  See you there!
  Regards
  Maham

 3. Mick Brobst says:

  Hello,

  Are you tired of looking for reliable packaging manufacturer for development of on going new project?

  We are confident we will be the right one for you.We have maufacturing capabilities either for small or large project.

  We pay much attention to technical and service support.Great Customers experience!Prices negotiable.

  We will get back to you with competitive quotation.

  Yours Sincerely,

  Mick

 4. Earn from home! Join PaidOnlineWritingJobs and start writing for top companies today.

  click here: https://bit.ly/4b5aCFx

 5. Zjbdqb says:

  where can i buy etodolac – etodolac 600 mg brand order pletal

 6. Hi there,

  Are you ready to take your social media presence to the next level? Imagine having a library of 35,000 engaging Reels and Shorts at your fingertips, ready to captivate your audience on Facebook, Instagram, TikTok, and YouTube.

  At AgencyFuse, we offer a comprehensive bundle that provides exactly that—35,000 high-quality Reels designed to boost your engagement and expand your reach. Whether you’re an entrepreneur, a social media marketer, or a CMO, this bundle is your ticket to dominating the social media landscape.

  Don’t miss out on this opportunity to transform your social media strategy. Discover more about our Reels bundle and start growing your following today: [Explore the Reels Bundle](https://thedigitalagency.site/reels).

  Best regards,

  Matthew Williams
  President, AgencyFuse

  Reply with the word “UNSUBSCRIBE” as the subject to unsubscribe.

 7. Effie Tubb says:

  Skyrocket Your SEO with High-Quality Guest Posts & High DA Link Building!**

  Experience top-tier SEO solutions with our highly-rated Fiverr Pro gig!

  **Our Services:**
  – Premium Guest Posting Services
  – Authority Link Building
  – Effective Strategies, Post Google’s Recent Updates

  **Perks:**
  – Boost Your Google Rankings
  – Boost Visibility and Organic Traffic
  – Overwhelmingly Positive 5-Star Reviews

  Take advantage of this opportunity to enhance your SEO strategy with a expert expert.

  => See our Fiverr Pro Service! https://go.fiverr.com/visit/?bta=570412&brand=fp&landingPage=https252F%252Fwww.fiverr.com252Fbe-your-seo-agency-reseller <= **

  Your journey to better SEO is just a click away!

 8. Regulatory authorities such as vacation having to wade through useless
  comments is trivial. Any email that Note itself and stood.
  Servers there is a need.

 9. Ravi Pinkley says:

  Hi,
  My name is Ravi, owner of Webomaze Australia. You have finally found an SEO Company that GETS RESULTS. The proof is my 24,800+ reviews out of which 98.6% are 5-STAR REVIEWS.
  I recently grew my client’s organic search traffic with high google search ranking by 166% in 4 months. We’re an SEO Company with a difference.Our focus is Customer Delight.

  And we do everything to make it a great experience of working with us. We are in touch with you at every stage of the project. Even after we deliver the project, I will support you with any query you have.

  Contact me today and get a FREE SEO AUDIT for your website

  Click here to start ====> http://tinyurl.com/yycmkjf6

 10. Discover how GoHighLevel can streamline your operations and boost your client engagement effortlessly.
  Join thousands of successful businesses that have transformed their workflows and achieved outstanding results with our all-in-one platform.

 11. Bob says:

  Hi, I did a free marketing video for your website, is this a good place to send it?
  Please fill out your info here if so: https://freevideoservice.com/

 12. Hey,

  Grab your headphones or earbuds…

  Download this song:- https://bit.ly/Genius-Wave-Original

  Listen to this for 7 minutes every day to unlock genius abilities…

  Rev up your brain’s creative power…

  And make lucky things happen to you.

  This song is the secret to why the rich keep getting richer.

  While others get stuck in their life.

  You’ll be grateful that you did something to activate your genius wave.

  Start listening to this song today.

  To Your Health,
  Dr Rodrigo Alterio

 13. Xzujec says:

  where can i buy piracetam – buy praziquantel medication sinemet 20mg us

 14. Hey there,

  At ARSource, we provide powerful automation solutions that can transform your business operations. Imagine seamless processes and more time for strategic tasks!

  Take our short quiz to see how ready your business is for automation.

  https://tally.so/r/3N6yBB

  Cheers,
  Matthew Williams
  President, ARSource

 15. Ravi Garran says:

  Hi,
  My name is Ravi, owner of Webomaze Australia. You have finally found an SEO Company that GETS RESULTS. The proof is my 24,800+ reviews out of which 98.6% are 5-STAR REVIEWS.
  I recently grew my client’s organic search traffic with high google search ranking by 166% in 4 months. We’re an SEO Company with a difference.Our focus is Customer Delight.

  And we do everything to make it a great experience of working with us. We are in touch with you at every stage of the project. Even after we deliver the project, I will support you with any query you have.

  Contact me today and get a FREE SEO AUDIT for your website

  Click here to start ====> http://tinyurl.com/yycmkjf6

 16. Hi there,

  Engagement is the key to social media success, and what better way to boost it than with a vast collection of high-quality Reels and Shorts? Our bundle of 35,000 Reels is crafted to help you captivate your audience and keep them coming back for more.

  With content tailored for Facebook, Instagram, TikTok, and YouTube, you can ensure consistent and engaging posts across all your social media channels. Perfect for promoting your business, enhancing your personal brand, or amplifying your clients’ presence, our Reels bundle is a game-changer.

  Ready to elevate your engagement? Click here to learn more and make this powerful tool yours: [Get Your Reels Bundle](https://thedigitalagency.site/reels).

  Warm regards,

  Matthew Williams
  President, AgencyFuse

  Reply with the word “UNSUBSCRIBE” as the subject to unsubscribe.

 17. Daisy Torres says:

  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
  100% free online courses from the International Trade Council with the ITC Academy
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

  Our expert-led online courses in international trade, import/export, intellectual property, and supply chain management are designed to elevate your career. Join us to gain valuable insights, practical skills, and a competitive edge in the global market.

  Why Take an Online Course?
  – 100% Onlne: Study in your own time – anywhere in the world
  – Totally Free: No cost for all courses and certificates.
  – Expert Instructors: Learn from industry professionals.
  – Comprehensive Curriculum: Covering key aspects of international trade.
  – Flexible Learning: Study at your own pace, anytime, anywhere.
  – Regular Updates: New courses added weekly.
  – Free Certificate: Earn a certificate upon course completion.

  Enroll free today and start your journey to success!

  Visit https://www.internationaltrade.academy to sign up.

 18. Ichorn says:

  disopyramide phosphate order – lamotrigine ca chlorpromazine over the counter

 19. Zqazwy says:

  buy spironolactone 25mg generic – purchase prothiaden online cheap buy naltrexone online

 20. Ujufbg says:

  cheap cyclophosphamide – pill dimenhydrinate 50 mg vastarel cost

 21. saggy tits says:

  Apretude is the only shot approved for use as PrEP. Apretude is for people at
  risk through sex who weigh at least 77 pounds (35
  kg). Co-pay assistance programs help lower the costs of PrEP medications.
  Some states have PrEP assistance programs. PrEP can stop HIV from taking hold and spreading throughout your body.
  Start Talking. Stop HIV. PrEP (pre-exposure prophylaxis) is
  medicine that reduces your chances of getting HIV from sex
  or injection drug use. Learn more about PrEP to decide
  if it is right for you. Safety: Consider asking a healthcare professional for help choosing the right device.
  ViiVConnect offers a program to help pay for PrEP shots.

  Ready, Set, PrEP makes PrEP medication available at no cost to those who qualify.
  That means you can’t be charged for your PrEP medication or the
  clinic visits and lab tests you need to maintain your prescription. Some programs cover PrEP
  medication, while others cover clinical visits and lab tests.
  Most insurance plans and state Medicaid programs cover PrEP.
  Under the Affordable Care Act, PrEP must be free under almost
  all health insurance plans.

 22. Rvpcyb says:

  buy cyclobenzaprine 15mg online – cyclobenzaprine uk purchase enalapril without prescription

 23. Zvqeaf says:

  ondansetron us – where can i buy oxybutynin requip 2mg oral

 24. Jgtwrk says:

  ascorbic acid 500 mg canada – buy ascorbic acid 500mg generic cost compro

 25. I saw that your annemarieoster.nl website may be missing out on approximately 1K visitors daily. Our AI powered traffic system is tailored to increase your site’s visibility: https://bit.ly/3L7oaFI
  We’re offering a free trial that includes four thousand targeted visitors to show the potential benefits. After the trial, we can supply up to 250,000 targeted visitors per month. This solution could greatly increase your website’s reach and engagement.

 26. IrvinSturn says:

  mexico drug stores pharmacies: mexican pharmacy online – mexico drug stores pharmacies

 27. Hey there,

  Cut through the noise. Stop wasting time. Transform your business TODAY.

  At ARSource, we’re not just offering you a service – we’re handing you the keys to unlock unparalleled efficiency and growth. For a one-time payment of just $2,000, you get Custom Unlimited APIs that will revolutionize your operations.

  Imagine this:

  – Systems talking to each other without you lifting a finger
  – Tedious manual tasks vanishing into thin air
  – Productivity soaring through the roof
  – Time and resources saved – all day, every day

  This isn’t just another expense; it’s an investment in your future. Are you ready to leave the competition in the dust?

  Click here to book your transformation call: [https://appointment.mwventures.club/]

  To your success,

  Matthew Williams
  President, ARSource

  Reply with the word “UNSUBSCRIBE” as the subject to unsubscribe.

 28. I don’t get this excited very often.

  But, tomorrow…

  Digital marketing legend…

  Matt Bacak…

  Is releasing a brand new Book…

  That reveals how he built a 7-Figure Online Business using nothing but…

  Ethical Email Marketing to drive revenue, sales and commissions…

  I’m going to personally grab it.

  Because…

  His stuff is always good.

  Always great!

  It’s only discounted for a few days.

  I’ll get you the discount link.

  https://bit.ly/3LgF3On
  Tristan Graham

 29. Zldoxs says:

  buy durex gel – zovirax over the counter purchase zovirax generic

 30. Micki Luis says:

  Are you looking to slash your AI operational costs without sacrificing quality? Our API integrates all top-tier AI models into one easy-to-use service, offered at just a fraction of standard industry prices.

  Our API, which supports up to 100 billion tokens daily, perfectly integrates top-tier NLP models such as GPT, Gemini, and all models in the Claude series, providing a seamless service at a fraction of standard costs.

  **Why Choose Us?**
  – **Dramatic Cost Reductions:** Prices as low as 25% of standard rates, with further discounts for higher volumes, dropping to as low as 15%.
  – **Exceptional Capacity:** We handle up to 100 billion tokens per day with unparalleled reliability and speed.
  – **Flexible and Scalable:** Our service adjusts to the needs of businesses from small startups to large enterprises.

  Interested? Let’s start with a FREE trial. No commitment, just an opportunity for you to see the benefits firsthand.

  Contact us via Telegram at [https://t.me/nicky05061](https://t.me/nicky05061) or email [noah0310@ni02.ntesmail.com](mailto:noah0310@ni02.ntesmail.com).

  Looking forward to helping you optimize your operations!

 31. Digital marketing legend…

  Matt Bacak…

  Just released a New Book…

  It’s called:

  The Secret Email System

  It’s full of golden nuggets.

  Matt knows his stuff and his
  stuff is always really good :-)

  That’s why I bought this myself.

  It’s only discounted for a few days.

  $5.60 = no brainer

  Purchase Details:
  —————–
  Product: Secret Email System
  Price: $5.60 (Normally $37)
  Payment Id: PUT ID HERE
  —————–

  Plus, I got the 10 amazing
  bonuses valued at $1,645.

  This is probably the biggest
  digital deal of the year.

  Don’t miss out.

  https://bit.ly/3LgF3On
  Russel Carlson

 32. Nbcavh says:

  cheap generic rogaine – buy finasteride online cheap finpecia cheap

 33. Oomtpv says:

  leflunomide 20mg pill – buy actonel online cheap cartidin pills

 34. Hey there,

  I know what you’re thinking – “This sounds amazing, but is it really for me?” Let’s tackle those doubts head-on.

  Concern 1: “I’m not tech-savvy enough to manage custom APIs.”
  Our APIs are designed to be user-friendly. If you can send an email, you can integrate our APIs. Plus, our support team is here to help every step of the way.

  Concern 2: “Is it really worth the investment?”
  Absolutely! Think of the savings on recurring fees and the endless growth potential. It’s an investment that pays for itself in no time.

  Concern 3: “Will it fit my unique needs?”
  Our APIs are custom-built to fit your exact requirements. You get exactly what you need, tailored for your business.

  Stop holding back your growth. Click here to explore how our Custom Unlimited Lifetime APIs can work for you.

  Ready to break free from limitations? Click the link now to get your Custom Unlimited Lifetime API and watch your business soar! [Get Your API] (https://arsourceinfo.wixstudio.io/lifetime-api)

  Warning: The website works best on desktop.

  To breaking barriers,
  Matthew WIlliams, President, ARSource

  Reply with the word “UNSUBSCRIBE” as the subject to unsubscribe.

 35. Dztmlx says:

  order verapamil 240mg for sale – buy tenoretic sale tenoretic order online

 36. Ieqzzy says:

  cheap tenormin – buy coreg 6.25mg for sale carvedilol 25mg canada

 37. Randy Silva says:

  Do you need targeted Customers emails and phone numbers , so I am here to help you check out my Fiverr 5 stares profile serving over 880 happy customers
  contact me here and tell me what you need ===== > https://tinyurl.com/3ckxfu2c
  See you there

  Regards
  Awals

« Older Comments

Reageer