Logo

Een Vrouw Om Achterna te Reizen

Openhartig, liefdevol en kritisch: Annemarie Oster over de delicate relatie met haar moeder, de gevierde actrice Ank van der Moer.
‘Daar stond een vrouw die van jongs af gewend was op handen te worden gedragen, voor wie de grond te koud was om op te staan, een vrouw om achterna te reizen.
Maar vanaf mijn plaats op de tweede rij zag ik mijn moeder, tussen al die glimlachjes en hoofse knikjes door, soms stiekem op haar lippen bijten, en dan was het alsof er  iets kouds en angstigs in haar ogen sloop. Ik kon haar gedachten lezen, de opgejaagde, staccato toon horen in haar innerlijke stem: ‘Gatverdamme, straks weer naar huis, het gewone leven in. Kon ik hier maar altijd blijven staan.’

Comments RSS You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Een Vrouw Om Achterna te Reizen”

 1. Geachte mevrouw Oster, hopelijk bereik ik u lans deze weg. Reeds lang ben ik op zoek naar een script van een stuk van Pirandello, Zooals je me wilt, in 1934 opgevoerd door Toneelgroep Het Masker. Het is nergens in nederland of Vlaanderen te vinden, ook niet in het TIN, is ook nooit uitgegeven. Uw moeder speelde daarin mee. De gegevens staan hieronder:
  Zoo(als) je me wilt (Come tu mi vuoi) (1e voorstelling a’dam 10011934)
  Vertaling Betsy Kiek-Wolffers
  Gezelschap Toneelgroep Het Masker (opgericht 1933 door Mauhs, Arnoldi en Musch)
  Regie Ko Arnoldi
  Spelers Else Mauhs, Jan Musch, Ank van der Moer, Jacques de Haan, John Gobau, Marie Holtrop, Ko Arnoldi, Georgette Reyewski, Lize Servaes, Anton Ruys, Nell Koppen.

  Wellicht beschikt u via de nalatenschap van uw moeder over dit script of andere documenten?
  Mijn interesse voor de opvoeringen en teksten van Pirandello in Nederland komt voort uit een passie voor het werk van de schrijver, die geresulteerd heeft in een stichting, een website (www.prandello-nederland.nl), enige vertalingen en drie festivals.

  Ik dank u bij voorbaat voor een reactie. Vriendelijke groet
  Will Friederichs, vz. Stichting Luigi Pirandello

 2. Beste mevrouw Oster,
  Wat een heerlijk boek is ‘Mooi geweest’. Ik bekeek uw website en zag dat er in dit stuk twee keer hetzelfde tekstfragment staat. Misschien even aanpassen?
  Alle goeds,
  Dymph de Beer


Reageer